Bayrak bir milletin varlığının ve bağımsızlığının sembolü, tarihinin hatırasıdır. Değeri; pamuk, atlas ve ipekten yapılmasına bağlı olmayıp temsil ettiği milletin kıymeti ile ölçülür. Devletin hakimiyetini, bağımsızlığını ve şerefini temsil ettiği için bayrağa saygı gösterilir. Bu duygu ve düşüncelerle Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından, Türkiye’nin ilk ve tek milli bayrak müzesi, güzel İzmirimizin düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül 2020’de, Müzenin kurucusu DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet HOTAR’ın himayesinde ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’ın teşrifleriyle açıldı.

Müzemiz; 3 sergi salonu, 1 çok amaçlı salon, 1 çocuk müzesi odası, 1 ihtisas kütüphanesi ve 1 arşiv odasından oluşmaktadır. Müzemiz, Üniversitemizin Dokuzçeşmeler Yerleşkesinde yer alan 130 yıllık tarihi Eylül Köşk binasını kullanmakta ve 5 dönüm arazi içerisinde bulunmaktadır.

Sayın Rektörümüzün belirttiği üzere “Elbette, geçmiş ile gelecek arasında köprü kuracak; çocuk ve gençlerimizin vatan sevgisini pekiştirecek bu müzede, ecdadımızın inşa ettiği devletlerin simgelerini ve dünya medeniyetlerinin bayraklarını unutmadık. Bayrakbilimin inhisar olduğu akademik çalışmalara burada yer verdik. Eylül Köşkü, uzun yıllar üniversitemize ve kentimize hizmet vermişti. Biz, onun için de yeni bir sayfa açmak istedik. Sonuçta burası, hem kentimizin kurtuluş mücadelesindeki dönemi yansıtıyordu hem de bahçesinde ziyaretçilerimize huzurlu vakit geçirebileceği bir ortam sunuyordu. Buca’ya da yeni bir soluk getiren bu milli projemizi, kısa süre içinde tamamladık.”

Müzemizin ana temsil salonları olan Ay Yıldız salonlarımızda Ay Yıldız’ın tarihi yolculuğu tarihi objeler ile anlatılmaktadır. Türk Bayraklarının ve Bayrakbilim’in tarihi de interaktif uygulamalar, multivizyon gösterileri ile sunulmaktadır.

Müzemizde bilgi-belge yönetimi de yapılmaktadır. Müzemiz, Cumhurbaşkanlığımızın ve YÖK’ün 2021 hedefleri doğrultusunda “açık arşiv” çalışmaları sürdürmektedir. Pandemi ile hız kazanan uzaktan eğitim, uzaktan erişim amaçlarımız doğrultusunda müzenin sahip olduğu geniş koleksiyon çevrimiçi erişime açıktır.

Müzemizin koleksiyonunda Millî Mücadeleden kalma Gazi Bayraklar, Anıtkabir’den ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığımızdan teslim aldığımız Görev Yapmış Bayraklar, Hudut Bayrakları gibi korunup saklanması ve gelecek nesillere aktarılması gereken özel bayraklar yer almaktadır. Bunların yanı sıra ay yıldız temalı dönem eserleri bulunmaktadır. Müzemizin arka bahçesinde Müze Kafe ve Anı Eşya Dükkânı sosyal tesis olarak hizmet vermektedir.

Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi

Adres : Adatepe Mahallesi 24 Sokak No:2 Dokuzçeşmeler 35390 Buca / İzmir