Bayrak bir milletin varlığının ve bağımsızlığının sembolü, tarihinin hatırasıdır. Değeri; pamuk, atlas ve ipekten yapılmasına bağlı olmayıp temsil ettiği milletin kıymeti ile ölçülür. Devletin hâkimiyetini, bağımsızlığını ve şerefini temsil ettiği için bayrağa saygı gösterilir. Bu duygu ve düşüncelerle Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından, Türkiye’nin ilk ve tek milli bayrak müzesi, güzel İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül 2020’de açıldı.

Müzemiz; 3 sergi salonu, 1 çok amaçlı salon, 1 çocuk müzesi odası, 1 ihtisas kütüphanesi ve 1 arşiv odasından oluşmaktadır. Müzemiz, Üniversitemizin Dokuzçeşmeler Yerleşkesinde yer alan 130 yıllık tarihi Eylül Köşk binasını kullanmakta ve 5 dönüm arazi içerisinde bulunmaktadır.

Müzemizin ana temsil salonları olan Ay Yıldız salonlarımızda Ay Yıldız’ın tarihi yolculuğu tarihi objeler ile anlatılmaktadır. Türk Bayraklarının ve Bayrakbilim’in tarihi de interaktif uygulamalar, multivizyon gösterileri ile sunulmaktadır.

Müzemizde bilgi-belge yönetimi de yapılmaktadır. Uzaktan erişim amaçlarımız doğrultusunda müzenin sahip olduğu geniş koleksiyon çevrimiçi erişime açıktır.

Müzemizin koleksiyonunda Milli Mücadeleden kalma Gazi Bayraklar, Anıtkabir’den ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığımızdan teslim aldığımız Görev Yapmış Bayraklar, Hudut Bayrakları gibi korunup saklanması ve gelecek nesillere aktarılması gereken özel bayraklar yer almaktadır. Bunların yanı sıra ay yıldız temalı dönem eserleri bulunmaktadır.

Müzemiz haftanın 6 günü açık olup, 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Pazar günü kapalıdır. Toplu ziyaret için randevu alınması gerekmektedir.

Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi

Adres : Adatepe Mahallesi 24 Sokak No:2 Dokuzçeşmeler 35390 Buca / İzmir